Tarihçe

İnşaat Mühendisliği Bölümü 1994 tarihinde Kocaeli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi bünyesinde kurulmuştur. Öncelikli olarak, inşaat sektörüne mesleki bilgilerle donatılmış nitelikli mühendis yetiştirmeyi amaçlayan İnşaat Mühendisliği Bölümü, üniversite-sanayi işbirliği ile çeşitli projelerde de yer almaktadır. Gelişmekte olan laboratuvar imkanları ile lisans öğrencilerinin teori ve uygulamayı bir araya getirebileceği bir öğretim amaçlanmakta ve uygulanmaktadır.

İnşaat Mühendisliği Bölümü Lisans, Yüksek Lisans ve Doktora derecelerine yönelik eğitim vermektedir. Eğitim dili Türkçe'dir. Lisans öğrencileri 1 yıl hazırlık sınıfı okuduktan sonra lisans derslerini almaya başlamakta; Yüksek Lisans ve Doktora öğrencileri ise Fen Bilimleri Enstitüsü tarafından belirlenen yabancı dil sınavlarını başardıktan sonra ders aşamasına geçmektedirler..

Lisans öğretimi 4 yıl süreli olup, bu eğitimin başarı ile tamamlanması ile öğrenciler "İnşaat Mühendisi" ünvanı almaktadırlar. Eğitimleri süresince sanayi ile tanışabilmek ve mezun olmadan önce sektörün problemlerini ve ihtiyaçlarını görerek kendilerini bu şartlara uygun olarak yetiştirebilmeleri için lisans öğrencilerinin zorunlu yaz stajları yapmaları öngörülmüştür.

İnşaat mühendisliği barınma, ulaşım ve insanoğlunun yaşamı ile ilgili yerleşim ve ona bağlı her türlü ihtiyacının giderilmesini sağlayan uygulamalı bir disiplindir. Günümüzde başlıca uygulama alanları bina, havaalanı, baraj, liman, yol, köprü, metro, demiryolu ve her türlü alt yapı tesisinin tasarımı, yapımı ve işletilmesi ile ilgili alanlarda faaliyet gösterilebilmektedir.

Bölümümüz öğrencilerin tasarım ve analiz yapma, yönetim potansiyelleri ve karar verme becerilerini, bilimsel ve teknik temellere dayalı olarak geliştirmeyi amaçlamaktadır. Programımız, öğrencilerimizin kişisel yetenek, girişimcilik ve yaratıcılıklarını geliştirmek ve İnşaat Mühendisliği alanındaki güncel ve çağdaş teknolojilerin bilincinde olmalarını sağlamak amacına yöneliktir. Öğrenciler, temel bilim derslerini tamamladıktan sonra uygulamalı mekanik, yapı, hidrolik, hidromekanik, topografya, geoteknik mühendisliği, ulaşım mühendisliği, malzeme, yapı ve yapı yönetimi konularında dersler almaktadırlar.

Türkiye’nin inşaat mühendisi yetiştiren önemli üniversitelerinden olan Kocaeli Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü 1994-1995 eğitim-öğretim yılında ilk öğrencileriyle eğitim-öğretim faaliyetlerine başlamıştır. Daha öncesinde Vinsan yerleşkesinde eğitim faaliyetini sürdüren bölümümüz, 2009 Eylül ayından bu yana çağdaş anlayışla tasarlanmış 42.000 m²’lik kapalı alana sahip Umuttepe Yerleşkesi’ndeki yeni ortamına kavuşmuştur.

İnşaat Mühendisliği Bölümü Lisans Programı, öğrenciye modern bilişim teknolojilerinin temel kuramsal kavramlarını ve ilkelerini teorik eğitimin yanında yoğun pratik uygulamalarla destekli bir şekilde vermektedir. Bölümün başlıca amaçları, İnşaat Mühendisliği alanındaki bilimsel, endüstriyel ve teknolojik gelişmeleri takip ederek öğrencilerini ileri araştırmalara yöneltmek ve bu gelişmelere katkıda bulunarak daha ileri noktalara gitmesini sağlamaktır.

Bölümümüzden mezun olan öğrencilerimiz inşaat sektörünün önde gelen firmalarında ve kamu sektöründe ofiste ve şantiyede çalışabilmektedir.

Bölümün Öğretim Üyesi / Elemanları Sayısı

• Profesör: 2